TECHNISCHE SPECIFICATIES HORRAMEN

HORRAMEN

  • Het profiel van een horraam bestaat uit hoogwaardig aluminium en is leverbaar in iedere gewenste RAL-kleur. Het vliegenraam wordt verstevigd met een aluminium buisprofiel;
  • Ons standaard vliegengaas is grijs van kleur en vervaardigd uit geplastificeerd glasvezel. Dit insectengaas is een kwalitatief hoogstaand Belgisch product dat stootvast, roestvrij en zelfdovend is. Het vliegengaas kan temperatuur-schommelingen doorstaan van -35°C tot +120°C. De maasmaat is 1,2 mm x 1,38 mm en dus klein genoeg om de insecten buiten te houden. Daarnaast zullen ook stof, bladeren enz. worden tegengehouden.
  • Naast het standaard vliegengaas is er ook het zogenaamde bellavista gaas (dunner geweven gaas, zwart van kleur), petscreen (biedt meer stevigheid bij de aanwezigheid van huisdieren), screendoek (zonwerend doek beschikbaar in verschillende kleuren), pollengaas (fijn geweven zwart gaas, voorzien van een speciale coating) en voor speciale toepassingen RVS-vliegengaas (zeer sterk);
  • Het PVC-snoer dient voor het bevestigen van het vliegengaas in de hordeur. Uitgebreid getest doorstaat dit PVC-materiaal temperatuurverschillen van -20°C tot +50°C. Hierdoor houdt het snoer in de zomer en winter steeds dezelfde spanning. Het snoer is verkrijgbaar in de kleuren zwart en grijs;
  • De aluminium profielen worden dmv verschillende hoekverbindingen verbonden. Ten eerste zijn er de PVC-hoekstukken bij de 15mm-profielen, leverbaar in zwart, bruin, wit, creme en grijs. Indien er rolluiken of screens voor de ramen gemonteerd zitten is het soms noodzakelijk om 11mm-profielen te gebruiken. Ook deze dunne profielen worden door PVC hoekstukken verbonden. Door de lange uitgevoerde inschuifstukken (zowel horizontaal als verticaal) zit de verbinding als gegoten.
  • Ook is er een mogelijkheid om het vliegenraam te verbinden met inwendig aluminium verstekhoek-verbindingen. Dit is een onzichtbare, inwendige hoekverbinding mogelijk voor 15mm- en 11mm-profielen. Het vliegenraam is in dit geval in verstek gezaagd. Blokvliegenramen (vaak gebruikt in kunststofkozijnen) worden altijd in verstek uitgevoerd.
  • Bij houten kozijnen worden de 15mm- en 11mm-profielen veelal toegepast. De horren worden bevestigd dmv RVS-haakjes die op de hor gemonteerd zitten. Deze haakjes haken achter een 4-tal RVS schroefjes die in het kozijn geschroefd worden. De horramen worden op deze manier vóór het houten kozijn geplaatst en zijn zeer eenvoudig te verwijderen en weer te plaatsen.
  • Ook is het mogelijk dmv vijzen de horren in een houten kozijn te plaatsen. In dit geval worden de horren tussen ipv voor het kozijn geplaatst. Om voor een optimale afdichting te zorgen wordt er mohairband bevestigd aan de zijkanten van de hor. Er zal een 4-tal gaatjes in uw houten kozijn geboord worden waarin de vijzen gedraaid worden. Het aanzicht van uw houten kozijn blijft op deze manier intact. Deze manier van monteren maakt het echter iets minder eenvoudig om de hor te verwijderen en terug te plaatsen.
  • In aluminium en (sommige) kunststof kozijnen passen we de 15mm en 11mm profielen toe voorzien van het unieke “klik”systeem, bestaande uit 4 RVS klemstukken. Twee klikkers, uitgevoerd met verende schroeven, worden op het bovenste horizontale gedeelte van de hor gemonteerd. Op het onderste horizontale profiel worden dezelfde klikkers, maar dan niet-verend gemonteerd. Het horraam is heel eenvoudig te plaatsen en te verwijderen. Indien er sierlijsten, dorpels etc. aan uw kunststof kozijn/raam gemonteerd zitten wordt het zogenaamde blokprofiel gebruikt. Het is bij deze ramen niet mogelijk het standaard 15 of 11 mm profiel te gebruiken.
  • Deze horren worden tussen uw kozijn en het draaiende gedeelte (raam) geplaatst en dmv een klemsysteem vastgezet. Dit systeem bevindt zich enkel aan de bovenzijde van de hor.

 

ROLHORREN

  • Afzonderlijke montage cassette/geleider maakt het mogelijk dat een rolhor bijvoorbeeld eenvoudig(er) gemonteerd kan worden tussen het raam en de rolluikgeleider (benodigde ruimte is 40 mm);
  • Bedieningslijst met geïntegreerde sluiting: De bedieningslijst is met één hand te bedienen en heeft een zijdelingse sluiting waarbij een sluitingsstuk, dat in de geleider gemonteerd zit, in de hoogte kan worden afgesteld. Deze techniek is zeer duurzaam.
  • De borstelafdichting kan zowel naar beneden (naar de vensterbank toe) als naar het kozijn geplaatst worden;
  • Geleider: De geleider wordt onafhankelijk van het borstelkanaal vastgeschroefd;
  • Gaasafrolrand: Door de gaasafrolrand in de cassette blijft het gaas altijd strak gespannen en kunnen insecten niet via de gaasrol binnenkomen. Verder is er door de centrale positie van het gaas plaats voor de bedieningslijst (eenvoudige bediening, eveneens bij krappe inbouwsituaties). De rolhorren hebben een unieke zijgeleidingsconstructie die ervoor zorgt dat het gaas wordt vastgehouden in de geleiding. Zou het onverhoopt toch uit de geleiding komen, dan corrigeert het systeem zich automatisch zodra de hor weer bediend wordt;
  • Extra stopper: Het is mogelijk een extra sluitstuk te laten plaatsen. Op die manier wordt voorkomen dat de bedieningslijst bij het bedienen per ongeluk te ver oprolt.
 6 / 7 
^ Naar boven